Metsää ja metamodernismia varastoon

Viikonlopun ylämääre oli kerätä varastoon metsää, peltoa ja Otaniemen ulkopuolisia ihmisiä, sillä seuraavat viikot ovat teekkarisyksyn ensimmäisiä ja jokseekin intensiivisiä. Sienisyksy on taas täällä ja Allyn kanssa käytiin kahdesti laukkailemassa hiekkateitä ja fiilistelemässä alkavan syksyn hienoista kirpeyttä. Allyn kanssa vietettyjä vuosia on takana jo kolme, ja tamma tuntuu viikko viikolta enemmän kaverilta kuin vain hevoselta. Maalta lähdin bussilla Hämeenlinnaan, lauantai-iltapäivän maakuntavuoro sai ajattelemaan, miten Suomen julkinen liikenne on arkisuudessaan kaunista. Mummolan visiitillä pidimme perinteet hengissä kanssa puoli yhdeksän uutisten, saunomisen ja vanhojen valokuva-albumien selailun. Sunnuntaina kävin vielä Tampereella ihastelemassa uutta vauvaa ja viettämässä sunnuntaita vohvelien, Vaakon nakin ja Hervannan musujen kanssa. 

metamodernismi1metamodernismi2

Juna Helsinkiin lähti yhdeksältä illalla, ja matkalla eksyin selvittämään, mitä ihmettä tarkoittaa metamodernismi. Törmäsin käsitteeseen podcastissa, mutta tunnin kuuntelun jälkeenkään en ihan hahmottanut, mistä on kyse. En unohdu liian usein selaamaan nettiä ja lukemaan filosofisia tekstejä, vaikka ehkä pitäisi. Modernismin lajeihin sukeltaminen junamatkan ajaksi heitti aivot poluille, missä ne lukioaikana seikkailivat useamminkin. Tykkäsin hurjasti oman aikani opetussuunnitelman (OPS 2003) äikkävitosesta, jossa käytiin läpi kirjallisuushistorian tyylikaudet ja erityisesti postmodernismi kolahti aikoinaan lujaa. Kirjoitin kurssilla tyylikaudesta esseen, joka on niitä harvoja lukioesseitä joista pidän edelleen. 

metamodernismi4

Postmodernismin ajatus pirstaleisesta ja kaoottisesta maailmasta on hieno. Yhtymäkohdat fysiikan entropian käsitteeseen ja kannustamiseen pikemminkin hyväksyä epäjärjestys kuin käyttää aikaa loputtomaan taisteluun tuulimyllyä vastaan antavat luvan olla onnellinen myös silloin, kun kaikki ei ole täydellisesti. Toisaalta suurin osa ihmisistä kaipaa jonkin asteisen tunteen (elämän)hallinnasta, ja keinoja järjestyksen luomiseen kaaoksen keskelle on lukemattomia tekstien, kielen ja käsitteiden avulla järjestämisestä siivoamiseen, itsekuriin ja jopa väkivaltaan. Järjestyksen ja kaaoksen kommentoinnin lisäksi lempiasioitani postmodernismissa ovat sen itseironia ja kritiikki aikaisemmin tehtyä kohtaan – elämä ei ole liian vakavaa. 

Pirstaleisuus, perfektionismi, järjestys ja epätäydellisyys pyörivät lähellä toisiaan. Aikaa on rajallisesti, mutta maailmassa on kirjoja enemmän kuin niitä ehtii lukea, kuunneltavaa enemmän kuin tunteja joina kuunnella, syysmetsässäkin on sieniä enemmän kuin niitä voi kerätä, ja jonkun kannon juurelle jää varmasti ainakin kaksi tatin alkua huomaamatta. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, mutta ihmisen on tehtävä kompromisseja – ollako kapealla nichellä huippu vai monesta asiasta jonkin verran osaava generalisti?

Postmodernismille on suunnattu tottakai aiheellistakin kritiikkiä, viime aikoina mm. sen totuuden relativismiin ja subjektiiviseen suhtautumiseen keskittyen. Nyt elämäämme aikaa kutsutaan mediassa tämän tästä totuudenjälkeiseksi, ja termi ei ole positiivinen. Postmodernismin ehdotus siitä, ettei yhtä totuutta ole ja totuus on kokemuksesta riippuvainen, on tietyissä tilanteissa perusteltu mutta yhteiskunnallisen vaikuttamisen kentällä tietyissä tilanteissa jopa pelottava.

metamodernismi5

Entä sitten metamodernismi? Yritin kirjoittaa tähän määritelmän, mutta en ymmärrä sitä vieläkään. Kiinnostuneet voinevat viettää laatuaikaa Googlen kanssa ja ehkä saada jonkun hahmotelman, mitä postmodernismia ja modernismia kommentoiva termi tarkoittaa. Koska tämä ei ole lukion koevastaus, voidaan unohtaa käsitteen määrittely ja esittää muutamia näkökulmia, jotka metamodernismissa puhuttelevat. 

Metamodernismi yhdistää tieteen ja taiteen. Metamodernismi haluaa viedä yhteiskuntaa ja ihmisiä eteenpäin ja tehdä tulevaisuudesta tätä hetkeä paremman. Metamodernismi uskoo vilpittömyyteen ja kyseenalaistaa kyynisyyden uskottavuuden. Metamodernismi uskoo rationaalisuuteen, mielipiteiden korjaamiseen paremman tiedon valossa ja tietoon perustuvaan edistykseen. Metamodernismi vaikuttaa mulle siltä, että sillä on vielä paljon annettavaa yhteiskunnallemme. Yhdessä yleisten totuuksien kyseenalaistamisen ja postmodernille ominaisen maailman epätäydellisen hyväksymisen ja siitä huolimatta kehitykseen pyrkimisen kanssa käsitteen alle kuuluvat ajatukset voivat antaa maailmalle paljon.

metamodernismi6metamodernismi7

Juna oli Helsingissä hieman ennen yhtätoista illalla, ja humanismiviikonlopun ja Otaniemen ulkopuolisen onnen jälkeen valmius orientoitua kohti vähitellen alkavaa teekkarisyksyä suuri.

 

Lähteenä, inspiraationa ja viittauksina käytettyjä tekstejä:

http://metamodernismi.fi/uuden-ajan-filosofia/

https://liljat.fi/2017/01/on-aika-herata-uuteen-vuosisataan/

https://www.oph.fi/download/47345_lukion_opetussuunnitelman_perusteet_2003.pdf 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s